Wat kun je doen tegen rouwvliegjes?

Het is de tijd van het jaar en in de ziekenboeg/ het logeerhuis van het plantenasiel strijden we dus helaas ook tegen die kleine vliegjes bij de planten.
Dit kun je er aan doen: 
– een sopje met afwasmiddel naast de plant zetten.
– opzuigen of in je handen dood klappen.
– kaneel op de potgrond strooien.
– zet een spin die je ziet in je huis bij de plant.
– een laagje fijn zand op de potgrond strooien, zo komen de vrouwtjes minder makkelijk bij de natte potgrond om larven te leggen. Fijn zand droogt ook sneller.
– insectenvangers bij de plant plaatsen, zoals op het plaatje.
– de plant verpotten, alle potgrond verwijderen en de wortels afspoelen. Deze vind ik best rigoreus en potienteel desastreus 😉.
– hun natuurlijke vijand kopen of bestellen: aaltjes. Ik hoor wel dat het niet zo lekker ruikt even. De aaltjes eten de larven op.

Meer tips? Laat het ons weten.

Eigenlijk zijn het mugjes maar we noemen ze rouwvliegjes. Ze leven maar een paar dagen maar leggen eitjes in potgrond. De larven voeden zich met de rotte delen van wortels van een plant (daarom waarschijnlijk ‘fungus gnats’ in het Engels)

Zelf hou ik het bij eenvoudige en goedkope huismiddeltjes en accepteer ik, dat het ook bij dit seizoen hoort. 
Ik vermoed dat ze ook een functie hebben in de natuur, ze ruimen slechte worteldelen op, dat kan de groei van een plant ten goede komen. In onze plantenpotten kunnen de larven alleen niet naar de volgende plant in de grond gaan en zullen ze zich uiteindelijk ook voeden met gezonde delen van de wortels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *